środa, 21 listopada 2012

Tarta ze szpinakiem

Wczoraj była tarta z kiełbasą to dzisiaj ze szpinakiem i serem..

zapraszam


Potrzebujemy:


Ciasto:

-2 szklanki mąki 
-110 g masła
-1/3 szklanki zimnej wody
-pół łyżeczki soli

Farsz:

-450 g szpinaku 
-3 jajka
-2 ząbki czosnku
-pół cebuli
-1/3 kostki sera feta
-sól, pieprz 
-starty żółty ser

Przygotowanie:

Masło kroimy w małe kawałki, dodajemy mąkę i sól. Mieszamy i dodajemy po chwili wodę. Zagniatamy do uzyskania gładkiej formy, zagniatamy kulkę, owijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na 15 minut. 
W międzyczasie na maśle podsmażamy szpinak (jeżeli mamy mrożony, rozmrażamy dopiero na patelni!) z posiekaną cebulą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Gdy szpinak zmięknie dodajemy pokruszoną fetę, sól i pieprz do smaku. Zostawiamy do przestygnięcia. 

Rozwałkowujemy ciasto (zostawiamy mały kawałek do wykończenia) i przekładamy na wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą formę. Nakłuwamy widelcem i wkładamy na 10 min do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Wyjmujemy, nakładamy farsz, posypujemy startym na drobnych oczkach żółtym serem. Resztę ciasta rozwałkowujemy i wycinamy cienkie paski. Układamy na tarcie w szachownicę i wkładamy do piekarnika na 25-30 min, do zezłocenia. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz