wtorek, 27 listopada 2012

Pieczeń rzymska z jajkiem czyli keks

Zapraszam...

Potrzebujemy:

- 60 dkg mięsa mielonego (warto zmielić samemu różne gatunki)
- duża cebula
- 5 jajek
- 3 łyżki czubate bułki tartej
- 2 łyżki świeżo posiekanej natki pietruszki
- majeranek
- sól, pieprz, dowolne zioła
- 1 łyżka śmietany
- gorczyca cała

Cebulę obieramy i kroimy w bardzo drobną kostkę. Łączymy z mięsem mielonym. Przyprawiamy solą, pieprzem, obficie majerankiem i ulubionymi ziołami. Wbijamy 1 jajko i wsypujemy bułkę tartą. Mieszamy na jednolitą masę. Odstawiamy do słodzenia na kilkanaście minut. W międzyczasie gotujemy 4 jajka na twardo.
Wykładamy keksówkę pergaminem i rozprowadzamy ok 2 cm masy mięsnej. Robimy łyżką rowek przez całą długość, pozostawiając ok 1 cm na brzegach. Układamy obrane jajka jedno obok drugiego. Nakładamy resztę mięsa na wierzch i zlepiamy dokładnie wszystkie brzegi. Gotowy keks smarujemy śmietaną i posypujemy gorczycą. Pieczemy w 180 stopniach przez 1h 10 min.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz