czwartek, 22 listopada 2012

Schab z warzywami z nutą orientalną

Kuchnia orientalna to zdecydowanie mój smak, uwielbiam wszystkie potrawy kuchni wschodniej.. Zazwyczaj moje dania przygotowuję z kurczaka albo polędwiczek wieprzowych, dziś przyszła pora na schab!:)

Potrzebujemy:

300 g schabu bez kości
2 puszki mleka kokosowego (po 160 ml każda)
garść pędów bambusa z wody
2 plastry ananasa
1/2 marchewki
1 średnia cebula
kilka grzybków mun (ugotowanych)
1/4 papryki czerwonej
ok. 3 cm kawałek pora (biała część)
po 1/3 łyżeczki
curry
kolendry
papryki słodkiej mielonej
pieprzu cayenne
imbiru
soli
czosnku suszonego
pieprzu
1 łyżeczka czubata kurkumy
olej do smażenia

Schab kroimy w 3-4 cm cienkie paseczki i wrzucamy na rozgrzany olej.Wszystkie warzywa kroimy w paseczki o długości ok. 2 cm., cebulę w cienkie piórka. Gdy mięso się zarumieni wlewamy mleczko kokosowe i gotujemy parę minut na wolnym ogniu. Wszystkie przyprawy mieszamy i dodajemy do garnka. Dodajemy pokrojone warzywa, zmniejszamy maksymalnie gaz i gotujemy ok 20 minut pod przykryciem. Podajemy z ryżem i listkami świeżej kolendry.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz