wtorek, 27 listopada 2012

Odrywany chlebek ziołowo - serowy Kasi Guzik

To mój pierwszy chleb jaki upiekłam.. bo pieczenie nie idzie mi zbyt dobrze :)
Ale kto nie próbuje ten się nigdy nie nauczy .. zapraszam na odrywany pyszny chlebek ziołowy.


Potrzebujemy:

- 3 szklanki mąki
- 1 opakowanie suchych drożdży (7 g)
- 4 łyżki masła
- 250 ml mleka
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki soli



- 3/4 szklanki posiekanej natki pietruszki
- 6 dużych ząbków czosnku
- 1/2 szklanki tartego parmezanu
- 100 g stopionego masła

Mąkę łączymy z drożdżami, solą i cukrem. Następnie dodajemy mleko, jajka i stopione, ostudzone masło. Zagniatamy elastyczne ciasto (około 10 minut) po czym przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 45 minut. 
Wyrośnięte ciasto wałkujemy w taki sposób, by utworzył się prostokąt. Ciasto smarujemy obficie masłem, posypujemy posiekanym czosnkiem, pietruszką i parmezanem a następnie kroimy w około 10-11 centymetrowe pasy które nakładamy jeden na drugi. Pasy kroimy w kostki o długości 12 centymetrów i układamy je na sobie a następnie przekładamy do keksówki (stawiamy pionowo). Wierzch też posypujemy odrobiną parmezanu. Chlebek odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20 minut a następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 30-35 minut (aż się zarumieni). 

Przepis pochodzi z bloga Kasi Guzik.



1 komentarz: