wtorek, 20 listopada 2012

Tarta z cebulą, kiełbasą i papryką na cieście fracuskim

Tarta to zdecydowanie jedno z ulubionych dań mojego M, ale nie taka prawdziwa na kruchym spodzie, ale właśnie na puszystym francuskim.. zapraszam

Potrzebujemy:

-opakowanie ciasta francuskiego
-laska kiełbasy (u mnie podwawelska)
-1 duża cebula
-3/4 papryki czerwonej
-20 dkg żółtego sera
-oregano, sól i pieprz
-2 jaja
-masełko do wysmarowania formy

Kiełbasę i paprykę kroimy w cienkie słupki o długości ok. 2-3 cm, cebulę kroimy w piórka. Na rozgrzaną patelnię (bez tłuszczu) wrzucamy kiełbasę i przyprawiamy obficie oregano. Gdy kiełbasa nabierze rumianego koloru dodajemy cebulę, przesmażamy i na koniec wrzucamy paprykę. Chwilę zostawiamy na niewielkim ogniu. Doprawiamy solą i pieprzem. Zostawiamy do ostygnięcia.
Formę do tarty smarujemy masłem i wykładamy ciasto francuskie. Wstawiamy na 7-8 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. W tym czasie farsz mieszamy z roztrzepanymi jajami. Ser ścieramy na drobnych oczkach. Powstałą masę wykładamy na ciasto, posypujemy startym serem i odrobiną oregano na wierzch. Zapiekamy 25 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz